tisdag 18 december 2018

Jaktknivar rea - att köpa jaktkniv på rea

Jaktknivar rea

Jaktkniv rea - vem kan säga nej till en bra affär? Men vad är det för jaktkniv du får för pengarna? För- och nackdelar med jaktknivar på rea. 


Jaktkniv rea. Riktigt billiga jaktknivar. Jaktknivar - Utförsäljning på lagret. 40% på allt nu. 50% rabatt på nästan gratis. Bra jaktkniv på köpet.

Det finns liksom ingen hejd på dessa erbjudanden om jaktknivar. Varje vecka kommer det nya utskick. Marknaden överflödas av jaktknivar på rea.

Frågan du måste ställa dig är om det verkligen är en sådan där jaktkniv på rea du vill ha.

Som smålänning älskar jag billiga produkter, men då i meningen att priset ska vara skälig, rättvist, rimligt, rättmätigt, befogat. Sällan i betydelsen att priset ska vara lågt. För det innebär ju underförstått att även kvaliteten är det. Vi får trots allt utgå från att jaktkniven är rätt prissatt eftersom väldigt få säljare lever på att sälja med förlust.

Därför handlar jag sällan på rea.

En vis man från Jönköping (vi kan kalla honom Ragge) lärde mig två klokheter:

  •  "Rea är billigt men billigaste är att inte handla alls." 
  •  "Bara för att det är dyrt behöver det inte vara bra, men är det oskäligt billigt kan man vara säker på att det är dåligt." 
Rätt tillämpade är detta klokheter som leder till köp av kvalitetsprodukter. Produkter som håller och ger glädje i många år.

Vill du ha en skäligt prissatt jaktkniv som håller och ger glädje i många år så finns det här, jaktknivar test-vinnare.

Jaktkniv Knv3 - bra och prisvärd jaktkniv


Jaktkniv rea, trots allt 

Vill du trots allt köpa jaktkniv på rea så kommer här några tips på vad du bör hålla uppsikt på för att kunna bedöma vad du får för pengarna.

Bristfälliga knivslidor 

Det enklaste sätten att identifiera en dålig jaktkniv är att titta på knivslidan.

Att tillverka en ordentlig och säker knivslida med god passform är kostsamt. Eftersom knivslidan är högst väsentlig både funktionellt och kosmetiskt är det ett tydligt varningstecken när knivslidan är bristfällig.

Dålig passform, att kniven faller ur, att kniven rattlar är alla dåliga tecken.

Att knivslidan är tillverkad lågkvalitativa nylonmaterial som skäras upp är än värre eftersom det kan vara direkt livsfarligt för användaren om han råkar falla i skogen med kniven i bältet.

På goda grunder kan man tro att knivtillverkar som inte förstått hur man tillverkar en knivslida troligen inte heller förstått det betydligt mer komplexa hantverket att tillverka en duglig jaktkniv.

Jaktknivens Fit och finish 

Nästa steg är att noga titta på själva jaktkniven.

Hur är kniven polerad. Ser man spår av maskinbearbetning, ofta som vertikala slipspår på bladet? Då har det gått lite för fort i både bearbetning och slipning.

Problemet är att forcerad maskinbearbetning inte bara leder till visuella defekter utan också kan medföra en värmeutveckling som förstör stålets härdning.

Titta även på inpassning av handtaget.

Knivstål 

Att utvärdera stålets kvalitet är det svåraste. Oftast är det inte förrän man börjar använda kniven som man märker att kniven måste slippas ofta. I värsta fall är kniven dessutom svårslipad.

Dock finns det saker man kan tänka på när man läser specifikationen för kniven man tänker köpa. Vag beskrivning av stålet. "440" säger tex inte så mycket eftersom det finns i flera versioner från A-C med stora skillnader i både prestanda och pris.

Dessutom är stålet dyrt/tungt att transportera. Därför bör man alltid vara uppmärksam när en jaktkniv som är tillverkade i en del av världen sägs vara gjord av stål från någon helt annan del av världen. Ett klassiskt exempel är knivar som är tillverkade i Asien men sägs vara gjorda i stål från Sverige, Tyskland eller Amerika. Det är inte omöjligt, men det är osannolikt.

Det faktiska stålet kan ju vara bra för det, men det skapar en osäkerhet kring hur insatt tillverkaren är i själva tillverkningsprocessen.

Här kan du läsa om två populära knivstål som fått fina resultat i test efter test. 99Cr18MoV stål. VG-10 Cobalt stål.

Priset på jaktkniven

50% rabatt på nästan gratis bör alltid utgöra en varningssignal. Är priset för långt för att vara sant så är troligen kvaliteten det också.

Det samma gäller priser som känns orimligt höga.

Om priset inte kan härledas till någon av punkterna ovan: spektakulär knivslida, fantastisk fit and finish eller superstål så bör man fundera. Betalar man för en saga eller grupptillhörighet? Det behöver inte vara fel, men man ska vara medveten om att det är det man betalar för.

//jaktkit.com