fredag 1 februari 2019

Bäst kolvkamshöjare - Att välja bäst kolvkamshöjare

Bäst kolvkamshöjare - Kolvkamshöjare som jägare väljer 

 

Allt du behöver veta om kolvkamshöjare


Sammanfattning: Kolvkamshöjare höjer kammen på gevärskolven så att skytten reflexmässigt kommer i korrekt linje med siktet vid anläggning. För att kunna skjuta med öppna riktmedel och i vissa fall för att slutstycket ska kunna tas ut görs kolvkammen lägre än vad som behövs när kikarsikte är monterad. 


Kolvkamshöjarens funktion 

Varför behöver man kolvkamshöjare? 

Kolvkamshöjare Raptor II
Kolvkamshojare Raptor II
För att få ett snabbt och naturligt skytte är det viktigt att man väljer ett gevär som passar kroppen. 

Ett enkelt test är att göra en snabb anläggning med slutna ögon. Med rätt passform så ska ögat naturligt hamna i en rätt linje med siktet. 

Dessutom ska kolven ha rätt längd så att ögat hamnar på lagom långt från siktet. Tillräckligt nära för att utnyttja kikarsiktets fulla synfält, specificerat för respektive kikare men normalt under 10 cm. Tillräckligt långt från siktet för att undvika kroppsskada vid rekyl. 




Gevär som passar kroppen behöver väl inte kolvkamshöjare? 

Jo ofta. Gevär tillverkas normalt för att användas med öppna riktmedlen. Ett förträffligt riktmedel för snabbt skytte på korta håll. 

Behovet av kolvkamshöjare uppstår när man monterar kikarsiktet på geväret eftersom fästena för kikarsiktet höjer siktlinjen jämfört med öppna riktmedel. 
En korrekt utformat kolvkamshöjare ska därför ge lagom höjning för att kompensera för förändringen i höjd mellan öppna riktmedel och kikarsikte.


Kolvkamshöjare med rätt höjd

Skillnaden i höjd mellan öppna riktmedel och kikarsikte i medelhöga montage är relativt standardiserat oberoende av gevär. Så har man ett gevär som från början passar kroppen och dessutom köper sin kolvkamshöjare från en tillverkare som begriper kolvkamshöjarens syfte blir det ofta perfekt direkt. 

En bra kolvkamshöjare ger också möjlighet att finjustera höjden om så behövs. 


Kolvkamshöjare som jägare väljer 

När du köper kolvkamshöjare så finns det ett antal saker att tänka på: 
  1. En bra kolvkamshöjare ska sitta ordentligt och tight på kolven. Spännena bör vara lätta att justerbara både i längd och vinkel. 
  2. För att undvika att kolvkamshöjaren ska glida/korva sig vid rekyl bör det även finnas en ordentlig rem runt bakkappan på kolven. 
  3. Spännena bör vara spridda så att inga onödiga kanter sticker ut och hakar upp sig i kläderna. 
  4. En ytterligare finess är ammunitionshållare. Tänk dock på att kontrollera att denna är ordentligt fastsat och att den håller patronerna ordentligt så att man inte tappar varken ammunition eller hållare i skogen. 
  5. För träkolvar är det bra om kolvkamshöjaren inte är tätare än att trät kan andas och att kolvkamshöjaren enkelt kan lossas efter användning så att fukt kan torka ordentligt. Detta är inte lika kritiskt på syntetiska kolvar men även på dessa kan man förebygga dålig lukt genom att använda samma typ av kolvkamshöjare.  

Kolvkamshöjare Raptor - Snabbaste vägen till snabbaste skottet

Funderar du på att köpa kolvkamshöjare? Här finns några populära kolvkamshöjare som fått fina testresultat och kundomdömen. 

Här hittar du vår populära artikel om eftersökslampor

Letar du efter jaktkniv, läs allt du behöver veta för att välja bäst jaktkniv 


//jaktkit.com